Ismerjük meg Paraguayt!

Bízvást mondható, hogy az immár kialakult hagyomány újabb rangos eseményeként, április végéig megtekinthető kiállítás nyílt a József körút és a Nap utca sarkán található Zászlómúzeumban, amelyik Latin-amerika egyik ékességét, Paraguayt és annak történelmét, gazdaságát, kultúráját, népviseletét ismeretterjesztő tablókon és kiállított tárgyakon keresztül mutatja be, amelynek fotóit Hardy Márton,a Latin-amerikai – Magyar Egyesület tagja készítette 2012-ben, amikor segítő önkéntesként hosszabb ideig tartózkodott ebben az egzotikus országban.

Balogh Lászlónak, a múzeum igazgatójának, a mintegy száz fő részvételével elhangzott rövid üdvözlését, majd a két ország himnuszának elhangzását követően, Horacio Alberto Nogués Zubizarreta, a Paraguayi Köztársaság budapesti nagykövete köszöntötte a megjelenteket, közöttük számos nagykövetség és a Külügyminisztérium képviselőit. Jelen voltTóth Tamás nagykövet, a Latin-amerikai – Magyar Egyesület főtitkára.

A Horacio Alberto Nogués Zubizarreta nagykövet úr a kiállítás rövid méltatásában örömét juttatta kifejezésre aziránt, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásának és a Zászlómúzeum igazgatója fáradhatatlan tevékenységének köszönhetően létre jöhetett ez a hazáját bemutató ország ismertető és kiállítás. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a mostani alkalom is hozzájárulhat a két ország történelmének, kultúrájának a jobb megismeréséhez az együttműködési kapcsolatok elmélyítéséhez.

A kiállítás megnyitójában Sántha Péterné a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal alpolgármestere külön köszönetét fejezte kiHoracio Alberto Nogués Zubizarreta úrnak, a Paraguayi Köztársaság budapesti nagykövetének, hogy a bécsi állomáshelyéről ideutazva jelenlétével megtisztelte a rendezvényt.

Az alpolgármester asszony a továbbiakban hangsúlyosan kiemelte a két ország történelmi múltjában megfigyelhető, számos rokon vonást mutató és a gyarmatosítási törekvésekkel szembeni szabadságharcos, függetlenségi küzdelmek jelentőségét.

Beszédében nem titkolt büszkeséggel szólt az alpolgármester asszony arról, hogy a világ leghosszabb, Paraguay 1845-ben íródott himnuszának zenéje a magyar származású Debály Ferenc József nevéhez fűződik., amelyet ő komponált.Rövid ismertetőjében említette, hogy Paraguay Dél-Amerika középső részén elterülő,Magyarországnál több, mint négyszer nagyobb ország. Legnagyobb folyójáról, a Paraguay-ról nevezték el. Az indián eredetű név 'papagájok vize' jelentésű. Az egykori spanyol gyarmat 1811-ben nyerte el függetlenségét. Bolívia mellett, a kontinens másik, tengerparttal nem rendelkező országa. Felszínét a Paraguay - mocsarakkal tarkított, őserdővel borított - völgye osztja két részre.

Az alpolgármester asszony zárszavában reményét fejezte ki, hogy a kiállításra látogató érdeklődők ízelítőt kapnak Latin-Amerika ezen egzotikus országáról és felkelti érdeklődésüket Paraguay iránt.

Záróeseményként a Kamea Tánciskola eredeti paraguay táncbemutatójával örvendeztette meg a jelenlévőket, majd rövid ország ismertető film vetítéssel egybekötött fogadás zárta a színvonalas rendezvényt.