Ismerjük meg Argentínát!

Immár a kialakult hagyomány újabb rangos eseményeként, a nyár végéig megtekinthető kiállítás nyílt a József körút és a Nap utca sarkán található Zászlómúzeumban, amelyik Latin-amerika egyik újabb ékességét, Argentínát és annak történelmét, gazdaságát, kultúráját, népviseletét ismeretterjesztő tablókon és kiállított tárgyakon keresztül mutatja be.

Balogh Lászlónak, a múzeum igazgatójának, a mintegy száz fő részvételével elhangzott rövid üdvözlését, majd a két ország himnuszának elhangzását követően, Claudio Giacomino úr, az Argentin Köztársaság budapesti nagykövetségének ügyvivője köszöntötte a megjelenteket, közöttük számos nagykövetség és a Külügyminisztérium képviselőit. Jelen volt Tóth Tamás nagykövet, a Latin-amerikai – Magyar Egyesület főtitkára is. Claudio Giacomino ügyvivő úr a kiállítás rövid méltatásában örömét juttatta kifejezésre aziránt, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásának és a Zászlómúzeum igazgatója fáradhatatlan tevékenységének köszönhetően létre jöhetett ez a hazáját bemutató ország ismertető és kiállítás. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a mostani alkalom is hozzájárulhat a két ország történelmének, kultúrájának a jobb megismeréséhez az együttműködési kapcsolatok elmélyítéséhez. Az Argentínát bemutató kiállítás rövid betekintést enged az ország történelméről, gazdaságáról, földrajzáról, közigazgatásáról. A fotókon jól tükröződik és a kiállítási anyagban is bemutatásra kerülnek az argentin ember minden napjai és az is hogyan fejlődik a „Tangó országa" és milyen sikereket ért el az elmúlt évtizedekben. 1810 május 25-én indult el a függetlenségért való küzdelem a spanyolok ellen, a kiállítás egyben a nemzeti ünnepet is köszönti.

A kiállítás megnyitója további részében Sántha Péterné a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal alpolgármestere külön köszönetét fejezte ki Claudio Giacomino úrnak, az Argentin Köztársaság budapesti nagykövetsége ügyvivőjének, hogy jelenlétével megtisztelte a rendezvényt. Az alpolgármester asszony a továbbiakban hangsúlyosan kiemelte a két ország történelmi múltjában megfigyelhető, számos rokon vonást mutató és a gyarmatosítási törekvésekkel szembeni szabadságharcos, függetlenségi küzdelmek jelentőségét. Az alpolgármester asszony zárszavában reményét fejezte ki, hogy a kiállításra látogató érdeklődők ízelítőt kapnak Latin-Amerika ezen egzotikus országáról is és felkelti érdeklődésüket Argentina iránt.

A kiállítás megnyitójának színvonalát Sallay Gabriella énekművész és Filipszki János gitárművész, a Józsefvárosi Zeneiskola növendékének a közreműködése emelte, befejezésül pedig fogadás zárta a rendezvényt.