Ismerjük meg Mauritiust

2013. november 25-én a hagyomány újabb rangos eseményeként kiállítás nyílt a József körút és a Nap utca sarkán található Zászlómúzeumban, (www.zaszlomuzeum.hu) amelyik a délkelet-afrikai régió egyik ékességét, az indiai óceánban lévő kicsiny szigetállamot, a Mauritiusi Köztársaságot és annak történelmét, gazdaságát, kultúráját, népviseletét ismeretterjesztő tablókon és kiállított tárgyakon keresztül mutatja be. A Mauritiust bemutató kiállítás rövid betekintést enged az ország történelmébe és a gazdaságába. A fotókon jól tükröződik és a kiállítási anyagban is bemutatásra kerülnek a mauritiusi ember minden napjai, valamint az is hogyan fejlődik a természeti látványosságokban bővelkedő ország és milyen sikereket ért el az elmúlt évtizedekben.

Balogh Lászlónak, a múzeum igazgatójának, a mintegy ötven fő részvételével elhangzott rövid üdvözlését, majd a két ország himnuszának elhangzását követően Mészáros József úr, a Mauritiusi Köztársaság tiszteletbeli konzulja köszöntötte a megjelenteket, közöttük számos nagykövetség és a Külügyminisztérium képviselőjét.

Mészáros József konzul úr a kiállítási megnyitójában örömét juttatta kifejezésre aziránt, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásának és a Zászlómúzeum igazgatója fáradhatatlan tevékenységének köszönhetően létre jöhetett ez az ország ismertető és kiállítás. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a mostani alkalom is hozzájárulhat az afrikai ország történelmének, kultúrájának a jobb megismeréséhez az együttműködési kapcsolatok elmélyítéséhez, mivel a szigetország fontos partner Magyarország számára. Bizonyíték erre az elmúlt tizenöt év, amelynek során számos közös kulturális, gazdasági és turisztikai rendezvényre került sor és jó néhány vegyes házasság is köti egymáshoz a két országot. Befejezésül reményét fejezte ki, hogy a mostani összejövetel is hozzájárul a kapcsolatok továbbfejlődéséhez.

A továbbiakban Benes Károly, a Külügyminisztérium afrikai referense arról szólt, hogy a magyar- afrikai kapcsolatokban fontos helyet foglal el az afrikai régióval és ezen belül a Mauritiusi Köztársasággal való és egyre szorosabbá váló kapcsolat fejlesztése. Egyik ékes bizonyítéka ennek a mostani kiállítás is. Emlékeztetett arra is, hogy az idén nyáron megrendezett Budapest-Afrika Fórumon egyebek mellett részt vett Mauritius képviselője is, amely szintén a szélesebb együttműködéshez teremt újabb lehetőséget. Ebbe a folyamatba illeszkedik az is amely szerint a magyar kormány azon dolgozik, hogy a jövőben minél több mauritiusi diák tanuljon Magyarországon és az eddigieknél szélesebb körben kerülhessen sor kölcsönös tapasztalatcserékre. Zárszavában köszönetét fejezte ki Balogh Lászlónak a kiállítást létrehozó áldozatos és fáradságos munkájáért.

A kiállítás megnyitójának színvonalát emelte Sallay Gabriella énekművész közreműködése és Nemecz Katalin mauritiusi táncbemutatója. A rendezvényt fogadás zárta.

Bővebben arról amit tudni illik Mauritiusról

Mauritius szigetét Isten jókedvében teremtette. Hangzik sokszor a mondás, és ez igaz is. Aki netán kételkedik, az utazzon Mauritius szigetére és töltsön el ott egy felejthetetlen nyaralást. Érkezéskor a repülőgépből kiszállva a páradús levegő és Mauritius szigetének látványa robbanásszerűen borítja el az érzékeket. Az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót. Mauritius hivatalos nyelve az angol, de használatos a kreol, francia, hindi és kínai nyelv is. Mauritiuson jelenleg 1,4 millió lakos él, melynek egyötöde városi. A lakosság több mint fele hindu vallású, 30%-a római katolikus, valamint muszlim és buddhista. Területe mindössze 1860 négyzetkilométer, 67 km hosszú és 46 km széles. Mauritius vulkáni eredetű, de jelenleg egyetlen egy működő vulkánja sincsen. Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különösen, ha a reggeli órákban érkezik az utazó repülőgépe a sziget fölé. Mauritiust nevezték már "Ezüst földnek", a Hattyúk szigetének, majd 1598-ban a holland kereskedők által kapta mai nevét.

Először hollandok, majd franciák, később pedig az angolok gyarmatosították és csak 1968-ban vált függetlenné. 1992 óta köztársaság. Mauritius fővárosa Port Louis, amely örökségként még ma is az Indiai-óceán kapuja. Elővárosaival egy lüktető, forgalmas nyugat-európai kikötővároshoz hasonlít. Ez a sziget kereskedelmi és üzleti központja is. A szigetlakók szeretettel fogadják a távolról ide érkező turistát. Nem egyszer tapasztalható, hogy az idegeneknek is kedvesen köszönnek. A vulkanikus eredetű sziget 160 km hosszú, és fehér homokos tengerpartján kívül még csodálatos látnivalókat kínál az idelátogató számára. Káprázatos látványt nyújtanak a botanikus kertek, a víz esések, a cukornád- és trópusi gyümölcs ültetvények hatalmas területei.

Mauritius éghajlata

Mauritius tengerpartjainak szépségét és különlegességét a fehér homok mellett a korallok színes képződményei adják. Nagy figyelmet fordítanak a helyiek a környezetvédelemre, a legnagyobb természetvédelmi terület, a Fekete folyó torkolatvidékén kialakított nemzeti park. A keleti partvidék időjárása nagyban eltér a nyugati területekétől. Az ország keleti része januárban és februárban sokkal szárazabb, a csapadék nagy része a hegyekben, a középső és a nyugati tájakon hullik. A legmagasabb hőmérséklet január és április között mérhető, a legkellemesebb idő (20-24 C°) július és szeptember között van. Azonban legyen bármilyen évszak Mauritius szigete mindig tartogat látnivalót a turisták számára. Az Indiai-óceánban mindig kellemes a fürdőzés és a cápáktól sem kell tartani, mert azok nem merészkednek a korall-zátonyokon belülre.

Mauritiusi pénz

A helyi pénzegység a mauritiusi rúpia /MUR/, aprópénze a cent. 1 rúpia=100 cent. Ezen kívül fizetni lehet valamennyi ott beváltható valutával, utazási csekkel. Bankkártyák és hitelkártyák használhatóak a szállodákban, bankokban és az üzletekben is.

Mauritiusi konyha

A helyi konyha nagyon különleges és változatos. Mauritius sziget a varázslatos illatok és az ízek világa. Az éttermek étlapjain a helyi kreol és az európai konyhán kívül az ázsiai ételeket is megkóstolhatjuk. Leggyakoribb ételek a különböző halkészítmények és az egzotikus gyümölcsök, mint a frissen hámozott ananász, amit az árus ott helyben tisztít meg nekünk. Ne hagyjuk ki az isteni homárjukat sem, amit faszénen sütnek meg és a híres mauritiusi rummal locsolják. Kedvenc fűszereik a chilli, a mustármag és a gyömbér. Igazi finomságok készülnek belőlük. Helyi különlegességük a Chutney, amely egy édes-pikáns szószféle, és elvarázsolja az ételeket, csakúgy mint fogyasztóikat. Legyen tehát Mauritius a következő úti célunk, hiszen itt mindent meg fogunk találni, amely egy kitűnő nyaraláshoz, pihenéshez szükséges. Megismerhetjük kedvenc ízünket, kedvenc koktélunkat, kedvenc templomunkat, vagy pagodánkat, de számos barátot is szerezhetünk a helyi lakosok személyében. És még egy ötlet, ha esetleg a közeljövőben házasodni szeretnénk... Mauritiuson virágzik a házasság-turizmus, felejthetetlen élmény lehet itt összekötni életünket párunkkal. És sose felejtsük el a mauritiusiak életfilozófiáját: élvezd az életet, légy boldog, mosolyogj, és tudd, hogy biztonságban vagy.

Készítette: Dr. Bakó László
a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete alapító tagja