Tudjunk meg többet Jemenről

Karácsony közeli hangulatban, az év utolsó nyilvános rendezvényeként került sor a Zászlómúzeumban a Délnyugat-Ázsia térségében, a Vörös-tenger és az Adeni-öböl partján fekvő Jemeni Köztársaságot bemutató kiállítás megnyitójára.

A múzeumi gyűjtemény igazgatója, Balogh László köszöntőjét követően a kiállítás fővédnöke Őexc. Hammad Abdullah Dahan Hammad úr, a Jemeni Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg a kiállítást. Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, valamint Sántha Péterné, a Józsefváros alpolgármestere.

A megnyitó szónokai egyöntetűen hangsúlyozták a kiállítás jelentőségét, amely hozzájárul a Jemeni Köztársaság és Magyarország közötti több évtizedes kapcsolatok további erősítéséhez, fejlesztéséhez.

A kiállítás képet ad az Adeni térség természeti szépségeiről, kultúrájáról, az ott élő emberekről, szokásaikról.

Az alpolgármester asszony köszöntőjében örömének adott hangot annak, hogy Józsefváros adhat otthont egy ilyen egzotikus ország, mint a Jemeni Köztársaság értékeinek a bemutatásához.

Tudjunk meg többet Jemenről
Jemen nem csak a mai állam, hanem az azzal nagyjából egybeeső, az Arab-félsziget többi részéhez képest csapadékos és termékeny terület neve is. Az ókorban, a Kr. e. 1. évezred kezdetén itt alakult ki a térség első civilizációja, a sémi délarabok által létrehozott szábeus kultúra. A délarabok ismereteink szerint négy nagyobb államot alkottak, melyek között folyamatos vetélkedés folyt. A legjelentősebb ezek közül Szabá, a bibliai Sába királysága, mely a civilizáció névadója volt.