A Zászlómúzeum kiállítása Budaörsön

A városi önkormányzat támogatásával február közepén „Európa Budaörsön" címmel nyílt újabb kiállítás egy korábban elhatározott sorozat részeként, amely a földrészek bemutatásával 2014-ben „Afrika" c. kiállítással vette kezdetét. A mostani időszakos kiállításon Európa több mint ötven országa tablókon és fotókon kerül bemutatásra földrajzi elhelyezkedése és államformája figyelembe vételével. A kiállítást Balogh László állította össze a Balogh Gyűjtemény (Zászlómúzeum) anyagából, amely 2016 március 5-ig látható az önkormányzat Aulájában ( Budaörs, Szabadság út 134.).

A kiállítás megnyitóján Zsák András, a polgármester munkatársa köszöntötte a jelenlévőket. Örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat immár második alkalommal adhat otthont a világ számos országát közelebbről bemutató, és az ismeretterjesztést is segítő, egyedülálló gyűjtemény megtekintésére, további sikereket kívánva, amelyhez az önkormányzat a jövőben is partner. A kiállítás anyagának összeállítása kapcsán érdekességként említendő, hogy azon a mai állapotokat egyedülállóan tükröző, Európa úgynevezett mikró államai is megtalálhatók, közöttük: az Északi tengeren lévő Seelandi Hercegség, amelynek lakossága mindössze tíz fő.
A továbbiakban Miehle Dániel, világutazó, geográfus, Európa szakértő, mint jól körülhatározható földrajzi térséget jellemezte Európát, amelyben ötven feletti a jelenlegi államok száma, amelyről pontos képet ad a mostani kiállítás.
Balogh László, a gyűjtemény létrehozója köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak, hogy a másfél éve kezdődött együttműködési kapcsolat jegyében újabb lehetőséget biztosított a bemutatóra. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is évente lehetősége nyílik a további földrészek országainak, történelmének, kultúrájának jobb megismerését segítő kiállítások szervezésére.
A kiállítás megnyitójának hangulatát Répás Szilvia és Urbán Tamás táncművész páros, a magyar válogatott keret tagjainak színvonalas bemutatója emelte.

Készítette:
Dr. Bakó László, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének alapító tagja