Kuvait

A mintegy száz fő érdeklődő jelenlétében Balogh László, a múzeum tulajdonos igazgatója köszöntőjével vette kezdetét a 2017-es évad a Zászlómúzeumban, ahol elsőként Kuvait mutatkozott be.

A két ország himnuszát követően Kuvait Állam budapesti nagykövetsége képviseletében Jussuf Altaneeb első titkár méltatta a két ország együttműködését a diplomáciai és egyéb fontos kapcsolatok területén, amely 1964 óta sikeres. Egyebek mellett szólt arról is, hogy Kuvait fontos szerepet vállal az ENSZ humanitárius tevékenységében és ezzel jelentős mértékben hozzájárul az ezzel kapcsolatos problémakör enyhítésében. Az első titkár úr külön kiemelte a mostani kiállítás jelentőségét azzal, hogy Kuvait nemzeti ünnepe február hónapra esik és ez különösen jó alkalom az országa közelebbi megismertetésére. Ezért a lehetőségért köszönetét fejezte ki a múzeum igazgatójának.

Koppány Attila, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében a térség egyik legdinamikusabban fejlődő országaként jellemezte Kuvaitot, amely napjainkban is fontos, mediátor szerepet vállal a környező országok közötti konfliktusok enyhítésében. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Kuvait közötti hosszú évtizedes kapcsolatokat mindvégig a barátság és a kölcsönös szimpátia jellemzi. Szerinte az ilyen rendezvény is mint a mai jól szolgálják a kapcsolatok további fejlesztését.

Csillik Dilara, a Magyar Ázsia Társaság elnöke, kiállítást megnyitó köszöntőjében minden szempontból biztonságos országnak mutatta be Kuvaitot, egyebek mellett utalva arra, hogy a világ legnépesebb országa, ennek ellenére rendkívül alacsony a bűnözés és ez vonzó mind a befektetések, mind a turizmus számára. További érdekességként említette, hogy az országban nincs személyi jövedelem adó, a nyugdíj állam által garantált, a háztartási energia szolgáltatás ingyenes és még számos szociális juttatás is egyedülállóan kedvező az ott élő polgárok számára.

Galambos Tamás, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Kuvaiti Képviseleti Irodájának közelmúltban kinevezett igazgatója kiemelten szólt arról és reményét fejezte ki, hogy a két ország között megnyitott kereskedelmi képviseletek jól szolgálják a gazdasági együttműködés kölcsönös lehetőségeinek a további fejlesztését, különös tekintettel arra, hogy a világkereskedelemben nagy a verseny Kuvait iránt. Ezzel összefüggésben fontos körülményként jellemezte, hogy az arab világra és így Kuvaitra is jellemző a „gentlemen’s agreement” szerződési forma, ezért erre a körülményre mindenkor fokozott figyelemmel kel lenni a két ország kapcsolataiban közreműködőknek. Méltatásában továbbá említést tett arról is, hogy Balogh Lászlót közel tíz éve ismeri és személy szerint is nagyra értékeli és a továbbiakban is segíti a mintegy 6000 körüli zászló és egyéb relikvia- gyűjtemény létrehozóját ebben a tevékenységében.

A kiállítás és a fogadás fő támogatója a Hilal Central Europe Kft. és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Kuvaiti Képviseleti Irodája.

További támogatók: Cartographia Kft, Gizi Map, Telemat Kft, ARZON Kft, Stiefel Eurocart Kft, Béres Alapítvány, Vendéglátó és Idegenforgalmi Baptista Szakközépiskola és Szakiskola, a kiállítás megnyitója utáni fogadáson a kávét a Bourbon Café szolgálta fel.

Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlótudományi Alapítvány támogatója