Andorrai Hercegség

A 468 km² területű, nagyjából 70.000 lakosú hercegség, másként: Andorrai Fejedelemség, vagy az Andorrai Völgység, dél-európai miniállam a Pireneusok keleti részén, Franciaország és Spanyolország között terül el és többnyire egy nehezen megközelíthető, rejtett kis hegyi államként jelenik meg képzeletünkben.

Ennek ellenére az aktív nyári- és téli sportturizmus jellemzi az országot. Erről bővebb információk az interneten is találhatók. Magyarország és Andorra kapcsolatai 1995-ben emelkedtek nagyköveti szintre, azóta hazánk ottani képviseletét a madridi nagykövetség, a konzuli szolgálatot a barcelonai főkonzulátus látja el.
A törpeállamot a Zászlómúzeumban színes fotókon bemutató időközi kiállítás megnyitása alkalmából Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Európai és Amerikai Kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkára köszöntötte résztvevőket. Elöljáróban említette, hogy történelmi és földrajzi helyzetéből adódóan a hercegség olyan állam, amely többnyelvű, mégis jó példája az egymás mellett élésnek. Ez érzékelhető az állam lobogóján található színek esetében is, amely a spanyol és a francia hatást jól szimbolizálja. Egyebek mellett szólt arról is, hogy - annak ellenére, hogy kis államról van szó – ha bármilyen ügy merül fel a térségből diplomáciai szinten ugyanúgy viszonyulunk a kérdéshez, mint akár Spanyolország, akár Franciaország esetében. Zárszavában a jelenlévők figyelmébe ajánlotta Andorra közelebbi megismerését, amelyhez a mostani kiállítás is igyekszik hozzájárulni, ezért üdvözölte azt.
Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója mindenek előtt utalt arra, hogy eddig ugyan nem járt Andorrában, viszont részt vett egy, a Pireneusok-hoz kapcsolódó természettudományi konferencián, amely alkalomból sikerült közelebbi ismereteket szereznie az ottani élővilág sajátosságairól. Tájékoztatójában röviden igyekezett bemutatni a térség különleges földrajzi és természeti adottságait, értékeit. Ennek során színes képet mutatott be a térség flórájáról és faunájáról, majd megnyitotta a kiállítást.
Balogh László igazgató zárszavában megköszönte a jelenlévők érdeklődését a kiállítás iránt. Tájékoztatott arról, hogy a kiállítás a nyári szabadságok ellenére is nyitva tart és előzetes egyeztetés (www.zaszlok.hu) során megtekinthető.
A megnyitót Bress Bálint gitárművész (Józsefvárosi Zeneiskola), valamint Répási Szilvia és Milus Alida táncművészek produkciójukkal színesítették, a kávét a Bourbon Café szolgálta fel.

Támogatóink:
A Külgazdasági és Külügyminisztérium, Stiefel Eurocart Kft., Rex-Art Kft., Cartographia Kft, Gizi Map, Telemat Kft, ARZON Kft, Béres Alapítvány, Vendéglátó és Idegenforgalmi Baptista Szakközépiskola és Szakiskola, TELEMAT Számítástechnikai Kft., Bécsi Szelet vendéglő, (VIII. ker. József krt.), Vintage Bolt (Práter utca). Emberi Erőforrás Minisztériuma, Szerencsejáték Zrt.,
Budaörs Önkormányzata, MAVIR Zrt.

Köszönet az önzetlen segítségért.

Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlótudományi Alapítvány támogatója