Algériai folklór műsor a Zászlómúzeumban

Tradicionális algériai zenés-táncos előadást láthattak augusztus 23-án az érdeklődők a józsefvárosi Zászlómúzeumban. Az ES SAADA együttes algériai népviseletben különböző táncos produkciókat adott elő hagyományos, a tájegységre jellemző hangszerek kíséretében.

A különleges folklór műsor bevezetőjeként köszöntőt mondott Abdelkader Dehendi, az Algériai Népi Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövete.

Az együttes sportoló gyerekekből és zenészekből álló algériai delegáció, akik azért érkeztek Magyarországra, hogy részt vegyenek az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen. Itt tartózkodásuk alatt különböző helyszíneken és programon jártak már. A Zászlómúzeumba Balogh László tulajdonos, igazgató meghívására azért érkeztek, hogy bemutassák a hagyományos algériai zenét és táncot– emelte ki Algéria budapesti nagykövete a résztvevőknek.
Balogh László múzeum igazgató gondolata - aki elhivatottságának köszönhetően hosszú évtizedek óta számos külföldi országgal és szervezettel, közöttük a Magyar-Algériai Baráti Társasággal is régóta tart kapcsolatot – partnerekre talált és ezzel sikerült közelebbről bemutatni a józsefvárosi érdeklődőknek is a tradicionális algériai zenét és táncot a Zászlómúzeumban. Tevékenysége elismeréséül Balogh Lászlót az Algériai-Magyar Baráti Társaság tiszteletbeli tagjává választotta.

Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlótudományi alapítvány támogatója