Grönland a Zászlómúzeumban

Földünk újabb egzotikus területével, Grönlanddal kerülhettek elérhető közelségbe, akik részt vettek a kiállítás megnyitóján a Zászlómúzeumban, amelynek megnyitó díszvendége Jesper Kunuk Egede grönlandi író, fotós volt. Köszöntő beszédet mondott, Miehle Dániel geográfus, világjáró és Farkas Tamás természet fotós.

Rövid ismertetőjükben szóltak a világ legnagyobb szigetének a történelméről és a jövőbeni fejlődésének a lehetőségeiről, amely világ negyedik legnagyobb közigazgatási egysége. A terület földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik. A grönlandi és a dán kormány megállapodást dolgozott ki a sziget autonómiájának kibővítéséről, mely szerint többek között népként ismerik el a grönlandiakat, megkapják az ellenőrzést az ásványkincsek fölött, és nyelvüket hivatalos nyelvként ismerik el.

A kiállítás képeit Farkas Tamás természetfotós, Katona Mária a Közép-európai Sarkvidék Egyesület elnöke és Jesper Kunuk Egede grönlandi író készítette.

Színes képet festett a grönlandi kultúráról Répás Szilvia és Milus Alida táncművészek magyar és nemzetközi bajnokok előadása.

A kiállítás megrendezését támogatta: Telemat Kft, ARZON Kft, Cartographia Kft, Stiefel Eurocart Kft, VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti és Üzleti Baptista Középiskola, Béres Alapítvány, MAVIR Zrt, Rex-Art Kft, KENS Kft, Bécsi szelet Vendéglő (József krt.), Szerencsejáték Zrt, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Vintage bolt Práter utca.

A kávét a megnyitón a BourbonCafé szolgálta fel.

Köszönet a támogatóknak és a résztvevőknek,

Balogh László tulajdonos, múzeum igazgató

Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlótudományi Alapítvány támogatója