Képek Haitiról

A karibi térség egzotikus, színes világába enged betekintést a Zászlómúzeum újabb kiállítása, amelyik Haitit mutatja be elsősorban képekben, de közelebbi ismereteket is szerezhettek a megnyitón résztvevők Dr. Suha György nagykövet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa kiállítási megnyitójából, aki kiválóan jártas a helyi viszonyokat illetően is.

Néhány hónappal korábban Dominika volt a főszereplő itt a múzeumban. Ez a körülmény hatással lehet a karibi országokkal, köztük a Haitivel való közeledéséhez, amely kellő fontossággal bír hazánk számára is. Egyebek mellett a nagykövet úr színes kiállítási megnyitójában erről is szólt.

A megnyitó alkalmával Balogh László, mint a gyűjtemény gazdája elöljáróban arról tett említést, hogy fokozott, fiatalkori érdeklődésétől indíttatva kezdte el gyűjteni a nemzetek és egyéb önálló identitással bíró államok és államalakulatok hivatalos állami, nemzeti zászlóit, amely napjainkra meghaladja a hatezres számot és ezzel a világ egyedülálló, legnagyobb gyűjteménye, és teljes mértékben az ő magánkezdeményezése. Elmondta, hogy 1983. szeptember 21-óta, vagyis három és fél évtizede magángyűjtőként levelez államfőkkel, királyokkal, uralkodókkal, miniszterelnökökkel, fontos állami méltóságokkal annak érdekében, hogy megismertesse a hazai és külföldi érdeklődőkkel a zászlók, mint nemzeti szimbólumok fontosságát az emberi és a nemzetközi kapcsolatokban. Hihetetlen, de napjainkig vissza utasításban nem volt része, sőt.... Mindezekből kitűnik, hogy ezt az ügyet élethivatásának tekinti. Ennek ékes bizonyítéka a mai és a jövőbeli, ki tudja hányadik kiállítása.
A megnyitó alkalmával a nagykövet úr rövid bepillantást adott az ottani politikai, gazdasági, kulturális helyzetet illetően. Ennek során említette, hogy talán nem sokak által ismerten Haiti történelmileg és geopolitikailag tekintve egy nagyon rossz sorsú ország szegény emberekkel. Ennek ellenére az ott élők boldognak érzik magukat és bizakodóak. Szólt arról is, hogy a magyar diplomácia igyekszik szerepet játszani a kapcsolatok fejlesztésében és reményét fejezte ki, hogy a mai kiállítás is fontos állomása lehet a két ország kapcsolatainak a közeledésében, ezért köszönetét fejezte ki Balogh Lászlónak a szorgos gyűjtőmunkáért, a kiállítás létrehozásáért.
Milus Alinda és Répási Szilvia táncművészek, mint oly sokszor, most is autentikus táncelőadásukkal színesítették a kiállítási megnyitót.

Támogatóink voltak: a Rex-Art Kft, Stiefel Eurocart Kft, MAVIR ZRT, Szerencsejáték Servíz Kft, Cartographia Kft, VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti és Üzleti Baptista Középiskola, Telemat Kft, ARZON Kft, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Primus 1 Water Kft, KENS Kft, Bécsi Szelet Vendéglő (József krt.), Vintage Práter utcai bolt, Magyar Természettudományi Múzeum, Béres Alapítvány, Hungarodekor Kft.
akiknek köszöni az önzetlen segítséget,

Balogh László
Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlótudományi Alapítvány támogatója