Magyarország jelképei 2019

Sajnálatos módon technikai okok miatt egyelőre későbbi időpontra halasztódik az ezen a címen előkészített és a hazai települések relikviáit, zászlóit, címereit és további helytörténeti vonatkozásait bemutató kiállítás, a sokak által bel,- és külföldön egyaránt jól ismert józsefvárosi kiállító teremben.

Balogh László magángyűjtő, a világ számos állam- és kormányfője, királya, uralkodója, és fontos prominens személyisége mellett 1997-óta levelezésben áll a magyarországi polgármesterekkel is, akik többségükben ugyancsak örömmel fogadják a megkeresését és fontosnak tartják a településükre jellemző szimbólumaik, értékeik ismeretterjesztő megosztását az elhivatott és rendíthetetlen szorgalmú gyűjtővel, akinek a külföldről származó gyűjteménye napjainkra meghaladja 6000-et és nagyjából 2500 db. különböző hazai jelkép és emléktárgy birtokosa.

A nemes szándékú gyűjtést egyre szélesebb körben támogatók szerint igény jelentkezik egy még teljesebb, netán Magyarország valamennyi helyiség, település jelképeit megismertető bemutatásra. A kivitelezésre, a teljes, az országot lefedő repertoár bemutatására azonban a jelenlegi kiállító helyiség adottságaira tekintettel sajnos nincs lehetőség, ezért jelenleg csupán legfeljebb mintegy 600-féle hazai különlegesség, és érték látványa osztható meg az érdeklődőkkel. Köztudott, hogy a zászlók, a címerek és egyéb relikviák, mint sajátos jelképek, szimbólumok történeti korszakokon át hagyományosan hordozzák, formálják az adott közösség, a településen élők önazonosság érzését, tudatát. Ezáltal fontos szerepet játszanak egy közösség életében, de tanulságként hasznosak lehetne mások számára is. Mivel a gyűjtemény számára az adott relikviák adományozása lényegében esetleges és alkalomszerű az önkormányzatok részéről, ezért szélesebb körű kormányzati-, önkormányzati- és társadalmi segítséggel és intenzív szervező munkával sikerre lehetne vinni, hogy a 2019-es, őszi önkormányzati választások idejére, egy nagyobb formátumú kiállítással „teljes" képet lehessen adni a hazai települések identitásáról.

Ennek reményében bízva szívesen és köszönettel várjuk mindazok támogatását akik segítségével sikerre vihetjük a remélt elhatározásunk megvalósítását.

Balogh László

Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlógyűjtemény támogatója