SAN MARINO

A mostani rendezvény érdekességét és egyben fontosságát az a körülmény adja, hogy Magyarországon eddig még nem volt nyilvános alkalom a San Marino Köztársaság bemutatkozására. Ezúttal is a közismert nevén a józsefvárosi Zászlómúzeum adott helyszint a világ legkisebb országai egyikének a bemutatkozására, amely ugyan Olaszország területébe integráltan, de szuverén államként helyezkedik el. A kiállítást Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere és Kontra Pál Péter, San Marino Köztársaság tiszteletbeli konzulja nyitotta meg.

 

Az alpolgármester asszony, igazi földrajzszakos pedagógusként színes beszámoló keretében ismertette a „mini állam" legfontosabb földrajzi-, kulturális- és gazdasági jellemzőit a jelenlévő hallgatóság számára.
A konzul úr elöljáróban örömét fejezte ki atekintetben Balogh Lászlónak, hogy egyedülállóként létrehozta ezt a gyűjteményt, amelynek keretében lehetőség nyílott San Marino történelmi-, kulturális és turisztikai értékeinek a megismertetésére. Hangsúlyozottan szólt arról is, hogy a hagyományok ápolása hatalmas erő, amely végigkísérte az ország függetlensége érdekében kifejtett erőfeszítéseket. Ezzel kapcsolatban érdekes párhuzamosságot emelt ki a két ország történelmiségével kapcsolatban, nevezetesen a függetlenséget és a szabadságvágyat illetően, amely mindkét országra mindig is jellemző volt.
Befejezésül reményét fejezte ki, hogy a mostani esemény is hozzásegít San Marino és Magyarország közötti kapcsolatoknak a nem távoli jövőben történő hivatalossá tételéhez.

A megnyitón Milus Kira és Répás Szilvia táncművészek és Bress Bálint gitárművész autentikus előadásukkal szórakoztatták a jelenlévőket.

A kiállítás szeptemberig tekinthető meg.

Támogatóink: a Rex-Art Kft, Stiefel Eurocart Kft, MAVIR ZRT, Szerencsejáték Servíz Kft, Cartographia Kft, VIK VendéglátóTurisztikai, Szépészeti és Üzleti Baptista Középiskola, Telemat Kft, ARZON Kft, , Primus 1 Water Kft, KENS Kft, Bécsi Szelet Vendéglő (József krt.), Vintage Práter utcai bolt, Magyar Természettudományi Múzeum, Béres Alapítvány, Hungarodekor Kft.

Segítségüket ez úton is köszöni,
Balogh László

Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlógyűjtemény támogatója