GUYANA

2019 szeptember 10-től látható a GUYANA c. kiállítás, megtekinthető 2019 október 31-ig. A kiállítás anyaga Guyanát mutatja be képeken, térképen, népviseletén keresztül. Guyana Dél-Amerika északi részén terül el, a Karib- tenger partján, délfelé haladva az Amazonas őserdőjével találkozunk. Guyana nagy kiterjedésű ország, rendkívül kis számú lakossággal rendelkezik. Magyarországon eddig még nem került bemutatásra Guyana.

A dél-amerikai földrész egyik állama, Guyana volt jelképesen a közelmúlt vendége a Zászlómúzeumnak, ahol az érdeklődők Magyarországon első alkalommal a kiállított színes fotók és előadások révén közelebbről is megismerkedhettek e kedves ország legfontosabb jellemzőivel. Guyana, vagy hivatalos nevén Guyana Szövetkezeti Köztársaság Dél-Amerika egyik állama. A Magyarországnál több mint kétszer nagyobb ország területét nagyrészt ma is erdő borítja, fő export terméke a tea. Egykor Brit Guyana néven ismert gyarmat, amelyik 1966-ban nyerte el függetlenségét. Az ország indián eredetű nevének jelentése: a sok víz országa.

Az országot bemutató záróeseményen a két ország himnuszának elhangzását követően Balogh László, a zászlógyűjtemény gondozója reményét fejezte ki, hogy e kiállítással is sikerült közelebb hozni és megismertetni a hazai érdeklődőkkel e tőlünk távoli földrész országát.

A bevezető értékelést követően Stádler Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Latin -Amerika és Karibi-térség főosztályvezetője köszönetét fejezte ki, hogy jelen lehet ezen a színes ország bemutatón. Elöljáróban említette, hogy bár a két ország között jelenleg ugyan nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat, ezért Guyana és Magyarország között a képviseletet Brazília látja el. Szólt arról is, hogy minden olyan lehetőség és kezdeményezés fontos a számunkra, amelyek segítenek és lendületet adnak e térségben a kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez. Zárásként említette, hogy kezdetben mindig a kulturális alkalmak és kezdeményezések azok amelyek erősíthetik a folyamatot mint ahogy most ez a kiállítás is, amelynek a megrendezéséért ismételten köszönetet mondott a házigazdának.

Balogh Sándor, a Latin-amerikai-Magyar egyesület (LATIMO) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az általa vezetett egyesület fontos feladatának tartja, hogy az ilyen és az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseket, mint a mostani kiállítás, támogassa és hozzájáruljon a Latin-amerikai térség jobb megismeréséhez. Ennek keretében röviden említést tett arról, hogy Guyana milyen turisztikai adottságokkal rendelkezik és milyen lehetőségeket kínál az odalátogatók számára. Befejezésül gratulált Balogh Lászlónak a kiállítás megrendezéséért és további folytatást kívánt a sikeres tevékenységéhez.

A kiállítás záró eseményét Milus Kira és Répás Szilvia táncművészek bemutatója és Pánczél Kristóf zongoraművész, a Józsefvárosi Zeneiskola tanárának előadása színesítette.

Támogatóink: a Rex-Art Kft, Stiefel Eurocart Kft, Szerencsejáték Servíz Kft,

 IN-KAL ZRT, Cartographia Kft, Telemat Kft, ARZON Kft, Primus 1 Water Kft, KENS Kft, 

Bécsi Szelet Vendéglő (József krt.), Vintage Práter utcai bolt, Béres Alapítvány, 

Hungarodekor Kft, voltak.

Készítette: Dr. Bakó László, a Zászlógyűjtemény támogatója