Balogh Gyűjtemény - Zászlómúzeum

Józsefvárosi Közösségi Házak NP kft. állandó zászlókiállítása

A világ első olyan állandó kiállítása, ahol Földünk országainak zászlói, címerei láthatók. A zászlók, címerek többsége jelenleg is használatos, de érdekességképpen olyan jelképek is bemutatásra kerülnek, amelyek politikai változásokat tükröznek.

Az Állandó Zászlókiállítás részlegei földrészenként követik egymást, a következő sorrendben: Európa, Ázsia, Afrika, Amerika, Óceánia. Az Állandó Zászlókiállítás anyagai között kiemelt a magyarországi települések jelképeinek gyűjteménye. Az Állandó Zászlókiállítás célja, hogy tárgyi valóságában is bemutassa az atlaszokban látható jelképeket, ezen felül információkat adjon a bemutatott országokról.

Az Állandó Kiállításon (Zászlómúzeum) elhelyezett anyag Balogh László gyűjteménye, melyet 1983-tól kezdve a világ országainak (és közigazgatási egységeinek) vezetőitől szerzett. Természetesen a jelenlegi bemutató csak egy része ennek a gyűjteménynek. Az Állandó Zászlókiállítás célkitűzése, hogy időszaki kiállítások szervezésével az egész anyagot bemutassa, továbbá e témakörrel kapcsolatos egyéb érdekes összeállításokat is megismertessen a látogatókkal.

Az Állandó Zászlókiállítás helyet ad más időszaki kiállításoknak, a gyűjteményeknek, a címer gyűjteményektől a térképekig, zászlótörténeti és heraldikai kutatásokat folytat. Külön köszönet illeti a Józsefvárosi Önkormányzatot és a Józsefvárosi Kulturális Központot, hogy új, az előzőnél méltóbb helyiséget biztosítottak erre a célra, és minden támogatót, akik a kialakítási munkákhoz segítséget nyújtottak.

Támogatóink: